EQUINE ASSISTED COACHING

Equine Assisted Coaching is een ervaringsgerichte oplossingsgerichte methodiek. De paarden zie ik als mijn vierbenige collega’s.
Een paard is een edel, gevoelig en prachtig dier, het is sowieso al bijzonder te noemen dat we met zo een groot dier van honderden kilo’s een samenwerking aan kunnen gaan en zelfs kunnen berijden.

Ik zet de paarden eigenlijk voor van alles in (vanuit leerdoelen), net wat past bij het moment en wat het beste aansluit bij de deelnemer, dit kan zijn: verzorging van de paarden, grondwerk, voltige, paarden-coaching in de bak, rekenen, en zo kan ik nog wel even doorgaan. In de interactie met de paarden gebeurt al ontzettend veel, alleen hier al kan ik veel (zelf)reflectie uithalen, en over in gesprek gaan. Ik vertaal de reactie van het paard, dit gaat allemaal heel natuurlijk en spelenderwijs. Ik heb regelmatig gezien dat een stoer overkomend kind zichzelf tegen komt doordat het paard liet zien dat hij/zij helemaal niet zo zelfverzekerd was, dit kan soms wel confronterend voor iemand zijn, maar biedt ook weer leermomenten die vaak goed beklijven.

Een paard reageert direct op je; intentie, emoties en lichaamstaal. Hierdoor kom je meer in verbinding met jezelf (lichaamsgericht werken). Een paard is een vlucht-, prooi- en kuddedier die zijn omgeving nauwlettend in de gaten houdt. Hier maken wij gebruik van, als tweebenige kuddegenoot. Via de paarden kom je sneller bij je gevoel, en is het vaak makkelijker om je verhaal kwijt te kunnen, maar het kunnen ook speciale momenten in ‘stilte’ zijn, een paard kan dan een enorme troost bieden.

Als je iets van een paard wilt, ben je zelf degene die iets moet veranderen, dit is te vergelijken met het echte leven. Daarnaast werkt het in de natuur zijn en het bewegen al helend. De zintuigen worden geprikkeld (sensorische stimuli). Het op een paard zitten, is heel goed voor je brein en lichaam omdat dit een driedimensionale beweging is, allerlei vaardigheden kunnen hierdoor makkelijker ontwikkeld worden en opgeslagen. Het is letterlijk bewegend leren en heb al heel wat km naast de paarden gelopen en geweldige momenten mogen meemaken, ik zou er een boek over kunnen schrijven.

Tijdens mijn opleidingen en cursussen over paardencoaching heb ik  ervaren dat paarden je op een dieper laagje kunnen raken, de paarden kunnen de spanning bij je overnemen en loslaten.

Vooral bij kinderen met autisme die soms wat moeilijker te bereiken zijn met woorden (verbale communicatie), kunnen paarden hierbij enorm helpend zijn. Verstand en lichaam komen meer op één lijn.

Door met de paarden te werken kom je meer in het ‘hier en nu’.



De paarden 

Rúbin fra Goduskapi

Ruin, 24 jaar

Djarfur fra Shivaya 

Ruin, 9 jaar

Valdis vom Voggenhof

Merrie, 9 jaar

Logo -> Odessa

De betekenis

De naam is afgeleid van Odyssey, het betekent 'reis'

Kijk goed naar de vorm (omtrek) van m'n logo, zie jij wat het is? en welke kleur heeft het paardenhoofd?


De naam 'Odessa' is ook gelinkt aan

Held
Odysseus is de sluwe epische held in Homer's gedicht The Odyssey, waarin zijn avonturen worden beschreven, omdat hij zijn weg naar de Trojaanse oorlog probeert terug te brengen. Odysseus is best bekend als de mastermind achter het Trojaanse paard.

Gedicht
Odysseus was de centrale figuur van het epische gedicht The Odyssey van Homer.

Verhaal
Odysseus was de koning van Ithaca, en hij verliet zijn vrouw, Penelope, en pasgeboren zoon Telemachus achter toen hij in de Trojaanse Oorlog ging vechten voor koning Agamemnon. De oorlog zelf duurde tien jaar en het werd beëindigd toen Odysseus het geniale idee ontstond om een ​​reusachtig paard te bouwen, dertig mannen erin te verbergen en het als een overgavecadeau voor de Trojans te presenteren. Zodra het paard binnen de muren van de stad was getrokken, wachtten de mannen totdat de Trojans sliepen en de poorten openen voor het Griekse leger om binnen te komen en de oorlog te winnen.